Inaugurarea Bisericutei de lemn si a celor trei monumente dedicate eroilor din primul si Al Doilea Razboi Mondial!

Pentru comuna Izbiceni Ziua de  25 octombrie a.c. a fost una cu totul și cu totul specială. Primarul Mircea Velica, dimpreună cu Consiliul Local Izbiceni, s-a întrecut pe sine organizând o manifestare care va rămâne adânc încrustată în memoria locuitorilor acestei localități.

Așadar, 25 octombrie 2015, un sobor de preoți, în fruntea căruia s-a aflat Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, a oficiat Slujba de Sfințire a noii Bisericuțe din lemn și a celor trei Monumente pe care se află numele eroilor locali, care au murit pentru patrie, în cele două războaie mondiale.

Astfel, comuna Izbiceni se poate mândri cu lăcașul bisericesc, o adevărată bijuterie arhitecturală din lemn, locaș înălțat la inițiativa preotului Mihai Laurențiu Velica, pe cheltuiala primăriei, a consiliului local, a enoriașilor din Izbiceni, precum și a unei generoase companii de construcții. Proiectul acestei bisericuțe poată semnătura specialiștilor de la Muzeul Satului, iar printre cei care au pus umărul la ridicarea ei, din punct de vedere material și spiritual, a fost însăși rapsodul Tudor Gheorghe, un prieten al Izbiceniului.

Liturghia duminicală în aer liber a continuat cu sfințirea celor trei monumente pe trupul cărora sunt încrustate numele celor 270 de locuitori ai comunei, care și-au lăsat oasele pe câmpul de luptă, în Primul și Al Doilea Război Mondial.

A fost prezent la această cinstită adunare și pictorul care a realizat minunata frescă a Complexului dedicat eroilor neamului, anume Ioan Drăghici. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, precum și al Asociației de Reconstituiri Istorice, Ioan Drăghici s-a îmbrăcat, la acest eveniment, întocmai ca un ostaș al Armatei Române din Războiul pentru Întregirea Neamului.

Locuitorii comunei Izbiceni au fost prezenți, cu mic cu mare, la această vrednică și patriotică manifestare, trăind momente unice. La eveniment au fost prezenți Paul Stănescu, președintele CJ Olt, Laurențiu Guțică, directorul Muzeului Județean Olt, deputații Virgil Delureanu și Alexandru Stănescu, șefi ai unor instituții deconcentrate din Olt, reprezentanți ai Armatei, cum ar fi col.(r) Ilarie Constantin și col. (r) Victor Epure, primarii comunelor Nicolae Titulescu, Ianca, Vișina, Rusănești, Cilieni, Tia Mare, Giuvărăști, Gârcov etc.

De asemenea, lângă primarul Mircea Velica s-au mai aflat prof. Iulia Dima (din cadrul IȘJ Olt), prof. Minea Grigorie, prof. Leulescu de la Caracal și sculptorul Alexandru Marinete. Un prieten special al Izbiceniului, poetul George Stanca, a fost, de asemenea, prezent la această sărbătoare de spirit, inimă și naționalism curat.

foto Valeru Ciurea

Read 26802 times

Mesajul primarului

Tot colectivul vă asigură o totală implicare în activitatea administrativă a autorității locale, modernă și cu obiective ambițioase.

Gulie Marian


Contact

  info (@) izbiceniolt.ro
  0249-535.002
  0249-535.001
  Comuna Izbiceni, Olt

Ne puteti contacta